Краставиците са по - полезни, отколкото предполагаме!

Септември 04,2019

Краставиците са едни от най – предпочитаните зеленчуци за консумация в разнообразие от салати, особено през горещите летни дни. Но освен много вкусни са и много полезни. Знаете ли защо?

Благодарение на това, че краставицата е почти изцяло водя, тя е уникален хидратант на организма и кожата и я прави неизменим участник в почти всяка диета или хранителен режим.

Ако се консумира редовно краставицата действа като пречиствател – изхвърля ненужните остатъци от обмяната на веществата и спомага за разграждането на камъни в бъбреците.

Богата на витамини, краставицата действа добре върху имунната система, дава ни енергия и има тонизиращ ефект. Тя съдържа витамини A, C, B, К, желязо, калций и др.

Спомага за укрепване на мускулите и ставите, действа заздравяващо върху кожата, ноктите и косата, превантивно се използва срещу мускулни болки. В организма на човека често се среща висока киселинност – краставицата е от групата на алкалните храни и спомага понижаването на киселинността. Действа добре и при храносмилателната система.

Помага още при високо кръвно налягане, диабет, висок холестерол, а дори и махмурлук!

Има уникално действие върху кожата, лицето и очите.

Съветваме Ви да консумирате краставици редовно, но знайте, че най – полезна е домашно отгледаната краставица, където не са използвани химикали или пестициди, тъй като по този начин тя става токсична!

Използвайте краставици в различни салати или разядки. Няколко резенчета краставица могат да бъдат чудесно свежо допълнение в разнообразие от коктейли. Не забравяйте и да консумирате краставицата в различни комбинации с други плодове и зеленчуци под формата на фреш, което действа благоприятно на имунната система, енергизира и тонизира!