Защо са толкова полезни чушките?

Септември 04,2019

Чушката е неизменима част от българската трапеза през цялата година – зелени, жълти, червени, пресни, сготвени, печени, в туршия, сладки или люти, чушките задължително присъстват във всяко меню!

Какво обаче не знаем за чушките, което ги прави толкова полезни?

Чушките са естествен стимулант за имунната система, богати са на витамини В1, В2, В6 и РР, както и огромно количество витамин C. Препоръчително е консумирането на чушки всеки ден!

Благодарение на богатото съдържание на каротин, рутин и витамини В1, В2 и Е в червената чушка, тя е отлично средство за укрепване на кръвоносните съдове и действа благоприятно на сърцето.

Чушките са полезни срещу диабет, дерматит, оток, а дори и депресия и слаба памет!

Редовният прием на чушки подобрява зрението, заздравява косата и стимулира растежа и, подхранва кожата и ноктите. Благодарение на алкалоида капсаицин, действа благоприятно върху чревния тракт и стомашната лигавица, стимулира апетита и не на последно място - намалява кръвното налягане.

Въпреки всичко – внимавайте! Ако имате здравословни проблеми с черния дроб или бъбреците, не прекалявайте с консумацията на червена чушка, тъй като в нея се съдържат много етерични масла и сурови влакнини.

Не забравяйте да проверявате производителя на пипера, който купувате, защото с най – високо качество и най – полезен за Вас и Вашето здраве е домашно отгледаният пипер – без изкуствени торове и химикали! Бъдете предпазливи.