Полезни свойства на доматите, за които трябва да знаем

Септември 03,2019

Всеки обича червените вкусни домати през летния сезон, но може би не всеки знае, че доматът е плод от семейството на Беладоната. Доматите се различават по сорт, вкус, цвят, твърдост и издръжливост на плода и големина.

Въпреки различията им, обаче, доматите под всяка форма си остават едни от най – полезните зеленчуци за консумиране. Без значение от начина им на приготвяне - сурови, варени, консервирани, печени, сготвени в ястие или под формата на сос, доматите никога не губят своите полезни свойства. В доматите се съдържат всички важни хранителни вещества, необходими на човека. За добро здраве една порция домати на ден е достатъчна, за да ни набави около 20% от необходимите ни витамини. Освен това засищат изключително много!

Богати на витамини, фибри и минерали, доматите са невероятен източник на витамини В6, С и К, калций, желязо, цинк, селен и съдържат висок процент антиоксиданти, полезни за пречистването на организма.

Доматът действа положително още при високо кръвно налягане, стрес, умора, намалява стареенето на кожата и успокоява мускулните спазми или крампи. Червените плодове спомагат и в борбата със сърдечните заболявания и инфаркта, като спомагат и за регулирането на сърдечния пулс. Изключително полезни са и за костите и зъбите.

Доматът е подходящ за разнообразие от ястия – вегетариански или месни, салати, манджи, сосове, супи и дори коктейли!

Въпреки всичко бъдете внимателни при избора на домати, особено когато ги купувате от магазина. Често продаваните плодове в големите вериги хранителни магазини са пръскани с различни химикали или се берат неузрели, за да бъдат по – издръжливи при транспорта към магазина. Насочете се към домашно гледани домати, ако имате такава възможност, за да се насладите на истинския вкус на ароматния домат и да извлечете най – добрите ползи от него!